Військовий стан в країні диктує нові норми життя. Навіть у важливі державні свята ми поєднуємо святковість та урочистість з усвідомленням і подякою тим, завдяки кому ми можемо святкувати. Особливо тим, хто за нашу свободу поклав своє життя.

меморіальні дошки коростень1

АВТОР

Анастасія КОПИШИНСЬКА

РУБРИКА

Пам’ятаємо

ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ

26 серпня 2024 р.

24 серпня в День Незалежності України на фасадах Коростенських міських ліцеїв №4 та №9 встановили меморіальні дошки колишнім учням цих закладів – військовим Олександру Махачеку та Олегу Чорноморцю, які загинули в боях з російськими окупантами.

Колишній учень ліцею №4 (тоді ще школи) Олександр Ярославович народився 15 липня 1972 року в Коростені. Знайомі пам’ятають його завжди веселим, усміхненим. Він найбільше любив гратись солдатиками і читати книжки. Армія була сенсом його життя, він марив військовою службою і зробив усе, щоб досягнути мети. Але, на превеликий жаль, 30 травня 2022 року під час артилерійського обстрілу у районі траси Лисичанськ – Бахмут життя молодого полковника обірвалося через потрапляння снаряду у землянку, в якій він перебував.

меморіальні дошки коростень

– Дуже дякую вам за те, що прийшли вшанувати пам’ять мого сина, – сказала на мітингу з нагоди відкриття меморіальної дошки матір загиблого військовослужбовця Зоя Кирилівна, і додала: – Важко мамі говорити, що її сина нема, але надіюся, що його смерть буде тим, що допоможе комусь повернутися з цієї війни.

Не менше Зоя Кирилівна переживає за свого молодшого сина та онука, які нині теж захищають кордони України.

Того ж дня на фасаді ліцею №9 відкрили меморіальну дошку майору Олегу Чорноморцю.

меморіальні дошки коростень2

Олег Васильович народився в Коростені 25 квітня 1965 року. У 1986 році закінчив Хмельницьке вище артилерійське командне училище. Служив на території Німеччини, де командував самохідною артилерійською батареєю калібру 122 мм. У 1990 році звільнився у званні старшого лейтенанта, працював на залізниці в Коростені.

На початку повномасштабного вторгнення разом зі своїм батальйоном перебував на Маріупольському напрямку. Там, в боях під Зачатівкою, 9 березня 2022 року він віддав наказ скерувати вогонь по найбільшому скупченню ворога. Як виявилося потім, скерував вогонь майор не лише на окупантів, а й на себе. Героїчно рятуючи життя побратимів, Олег Чорноморець загинув.

За указами президента України Олександру Махачеку та Олегу Чорноморцю посмертно присвоїли звання Героїв України.

меморіальні дошки коростень3

В 33-ю річницю незалежності нашої Батьківщини кожного свідомого громадянина проймає урочиста гордість за те, що він є частиною великої та мужньої країни. І разом з тим приходить невимовний біль та жахлива туга за тими, хто в усі роки, десятиліття та століття виборював цю незалежність найдорожчим – своїм життям. Цінуймо та допомагаймо воїнам наших ЗСУ, що нині тримають рубіж. Пам’ятаймо всіх тих, хто вже не з нами.