Спільними зусиллями учнів 4 міського ліцею, вчителів інформатики та викладачів гуртка робототехніки на базі навчального закладу зібрали FPV дрон. Його передадуть для користування Збройним силам України.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Анастасія КОПИШИНСЬКА

РУБРИКА

Актуально

Дата публікації

14 березня 2024

– Це ліцейний дрон, спільна ініціатива нашого навчального закладу. Дрон, який може літати приблизно на 12 кілометрів зі швидкістю 80 км/год і, при цьому, ще може з собою нести навантаження в 1 кг, крім своєї ваги, – розповів про розробку викладач гуртка робототехніки Віталій Рудик.

Усі деталі для реалізації цього проєкту замовляли в інтернеті коштом вчителів та батьків учнів. На потрібні матеріали витратили 19 тисяч гривень, що майже вдвічі дешевше ринкової вартості літального апарата. Дрон не бойовий, проте така «пташка» стане в нагоді нашим військовим для інших цілей. Над виготовленням літального апарату викладачі працювали разом з учнями – шістьома учнями 10-х та 11-х класів:

– Взагалі ми працювали під час уроків інформатики, фізкультури і технологій, але також ми доєдналися і у вільний час, – розказав Денис Петрушенко, учень 11-Б класу, котрий брав участь в збиранні літального апарату. В сумі на виконання такого завдання за кілька тижнів учні та викладачі витратили 6 годин. Найскладнішим, зізнаються хлопці, було вивчення інструкції. В свою чергу найцікавіше – командна робота заради спільної важливої мети.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

– За 33 роки незалежності нашої країни виросло молоде покоління, яке сьогодні активно воює з московитами. Саме це покоління, 30-ти, 25-річні активно реалізують надзвичайно цікаві проєкти і в оборонному секторі, і в інформаційному. Тому якраз потрібно активно залучати молодь, – зазначив директор ліцею, і додав: Це наше майбутнє, і їхній практичний досвід, який вони отримують безпосередньо на уроках інформатики та під час гуртків робототехніки, дасть їм можливість принести користь Збройним силам України.

Наразі дрон ще не випробовували, адже використання такого виду техніки заборонене без відповідних дозволів. Тож працівники навчального закладу та учні очікують отримання дозволу та вже мають в планах продовжувати виготовляти літальні апарати на допомогу ЗСУ.