Щодня о 09:00 в Україні розпочинається загальнонаціональна хвилина мовчання для вшанування пам’яті загиблих унаслідок збройної агресії Російської Федерації. У деяких містах за ініціативи місцевого самоврядування встановили спеціальні гучномовці, які оголошують про початок хвилини мовчання. Після відліку лунає також Державний Гімн України.

площа коростень

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

Актуально

Дата публікації

18 вересня 2024 р.

Начальник відділу з питань цивільного захисту Олег Бошаков повідомив, що у центрі Коростеня також планують встановити гучномовець, який щоденно нагадуватиме мешканцям про важливість зупинитися та віддати шану полеглим захисникам.

«Це окрема апаратура, яка виготовляється у Львові. Наразі ми маємо комерційні пропозиції щодо закупівлі, орієнтовна ціна близько 35 тисяч гривень. Наступного тижня я маю написати лист на ім’я міського голови і вже на сесії, яка відбудеться 17 жовтня, голосуватимуть за цей проєкт», – зазначив Бошаков.

Він додав, що фінансування системи оповіщення, яку хочуть розмістити до середини листопада, здійснюватиметься виключно за рахунок місцевого бюджету.

«Ця система вже є в деяких містах України і ми хочемо, щоб у нас також вона була. Адже це єдине, що ми можемо зробити, аби громадяни пам’ятали і вшановували наших загиблих захисників», – зауважив начальник відділу з питань цивільного захисту.

Крім того, у Коростені планують придбати автоматичну систему оповіщення населення на випадок надзвичайних ситуацій, зокрема повітряної тривоги.

«Система буде працювати автономно, незалежно від наявності електропостачання, завдяки акумуляторам, здатним забезпечити роботу до 72 годин», – зазначив Олег Бошаков.

За його словами, планується встановити три гучномовці, їх коло оповіщення охоплюватиме центральну площу міста в радіусі понад один кілометр.

«Система також матиме можливість мовного оповіщення через мікрофон, за допомогою якого можна буде попередити про певну небезпеку», – підкреслив Олег Георгійович.