Останнім часом жителі Коростенської громади зіткнулися з серйозною проблемою – активізацією ос та шершнів. Як повідомив начальник Коростенського районного управління ГУ ДСНС України у Житомирській області Сергій Болеславович Рудзік, кількість викликів про допомогу щодо прибирання кубл цих комах значно зросла порівняно з минулими роками.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

Актуально

Дата публікації

9 липня 2024 р.

«Останнім часом ми досить часто виїжджаємо на прохання наших мешканців і надаємо допомогу по прибиранню кубл шершнів та інших комах. Якщо в минулих роках за місяць було 2-3 подібних виклики, то наразі такі випадки стаються ледь не щодня. Люди нам телефонують, просять допомоги, ми виїжджаємо, фіксуємо це все, прибираємо кубла, щоб не позбавляти населення комфортного життя», – зазначив Сергій Рудзік.

Він додав, що оси та шершні зазвичай заводять свої кубла на горищах, між поверхами будинків, у деревах та інших затишних місцях, що створює серйозну небезпеку для мешканців. Збільшення кількості комах може бути пов’язане з екологічними змінами чи іншими факторами.

Сергій Рудзік пояснив, що мешканці можуть самостійно боротися з цими комахами, але для цього необхідно мати спеціальний захисний костюм і діяти в темну пору доби, коли комахи менш активні.

«Потрібно чимось їх запирскати – дихлофосом чи ще чимось, а вже потім зняти кубло і вивезти його», – порадив він.

ДСНС в свою чергу надає також спеціальну допомогу у вирішенні цієї проблеми.

«Ми домовляємось з господарями, щоб вони взяли якийсь дихлофос. У нас є спеціальний костюм, хлопці виїжджають, знімають і вивозять ці кубла. Все, що стосується безпеки життєдіяльності людини – всіма цими питаннями займаємося ми, колись були лише пожежі, вже ні», – підсумував Сергій Болеславович.