За буденними клопотами та глобальними проблемами українці часом забувають попіклуватися про власне здоров’я, зокрема не роблять планову вакцинацію вчасно. Лікарі закликають відповідальніше ставитися до свого здоров’я.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Анастасія КОПИШИНСЬКА

РУБРИКА

Актуально

Дата публікації

17 червня 2024 р.

– Кожен день у нас роблять вакцини. Це і доросле населення, і дітки прививаються, – зазначила медсестра кабінету вакцинації Лариса Ліневич, і додала: – Спочатку вони йдуть до сімейних лікарів чи педіатрів. Там виписують згоду на проведення щеплення і після цього пацієнти приходять до нас.

Після проведення процедури медсестра робить запис в медичну карту, ставить печатку та зазначає інформацію про вакцину: дозу, серію, виробника вакцини. Також всю потрібну інформацію вносять в електронну карту пацієнта.

Починають робити вакцину дітям з найменшого віку: перші 4 вакцини роблять в 2, 4, 6 та 18 місяців. Наступне щеплення роблять шестилітнім дітям, а потім в 16 років.

– Ревакцинацію на дифтерію та правець з 16 років потрібно робити 1 раз на 10 років, – зазначив начальник відділу охорони здоров’я Микола Заєць.

Можливі алергічні реакції чи протипоказання пацієнтам радять обговорити з сімейними лікарями. Саме для цього перед щепленням громадян закликають записатися до свого лікаря, обговорити протипоказання та отримати направлення.

Лікарі звертаються до громадян відповідного віку відповідальніше ставитися до свого здоров’я та вчасно робити щеплення. Генеральний директор Центру ПМСД Микола Васькевич зазначив, уся потрібна вакцина є в наявності. Зробити вакцинацію можна в порядку живої черги в центрі ПМСД.