У Коростені урочисто провели XIV Всеукраїнський відкритий конкурс юних баяністів-акордеоністів імені Анатолія Білошицького. Захід проводиться раз у два роки. Метою є розвиток національної школи гри на баяні-акордеоні та виявлення творчих здібностей серед конкурсантів.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

Мистецтво

Дата публікації

19 квітня 2024 р.

– Уже не перший рік наше місто, яке є батьківщиною відомого композитора Анатолія Білошицького, приймає шанувальників музичного мистецтва. Сьогодні тут зібралися юні таланти, які небайдужі до творчості, – заявив заслужений працівник культури України, директор Коростенської міської школи мистецтв імені Анатолія Білошицького Володимир Демиденко.

Конкурс проводився у два тури:

Перший тур – відбірковий, проходив у дистанційній формі на основі надісланих відеозаписів. Другий тур відбувся у офлайн-формі 19 квітня у місті Коростені в концертній залі школи мистецтв імені Анатолія Білошицького. Участь взяли 43 учні мистецьких і середніх спеціальних шкіл та студентів музичних коледжів із різних міст України.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

«Щоб ваша майстерність лише зростала, а людям ви дарували радість своєю музикою»

– Приємно усвідомлювати той факт, що коли світовий міжнародний конкурс акордеоністів Клінгенталь припиняє свою роботу назавжди, у Житомирській області у Коростені навпаки розквітає Всеукраїнський конкурс баяністів-акордеоністів імені Анатолія Білошицького. В країні, де йде війна, продовжує звучати музика і безпосередньо баян. Адже це теж в якомусь плані наша зброя – зброя, яка дає духовну силу нашому народові, – наголосив заслужений діяч мистецтв України, лауреат Міжнародних конкурсів, український композитор, баяніст і диригент Володимир Зубрицький.

На конкурс завітали учасники не лише із Житомирської області, а й із Сумської та Хмельницької областей. Юні музиканти із Дніпропетровської області теж взяли участь, але в онлайн-форматі.

– Останнім часом подібні конкурси проходили дистанційно, та цікавіше звичайно брати участь вживу, особисто, – розповів 13-річний Назар Конончук, учень музичної школи №2 у місті Житомир. – Обрав баян, бо грав дідусь мій і я змалечку звикав до цього інструменту. Пам’ятаю, ще коли мені був один рік, я щось там намагався грати, а у другому класі вже записався до музичної школи.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Виступи учасників другого туру поділені на шість категорій. Від наймолодших, віком до 9 років включно, до найстарших студентів III-IV курсів музичних училищ, 18-19 років включно.

Іван Мандрійчук і Владислав Басараб приїхали до Коростеня із міста Нетішин Хмельницької області, кажуть дорога зайняла десь чотири години, але це того варте. Серед переваг баяну хлопці виділяють його досконалість та потужність, адже можна грати не лише ліричні пісні, як на фортепіано, а щось більш драйвове, як от полька.

Усі конкурсанти були позитивно налаштовані на перемогу. А поки члени журі виконували почесну місію покладання квітів на могилу Анатолія Білошицького, у холі учасники готувалися і повторювали свої номери перед виступом. Або ж знайомились із суперниками і, можливо, майбутніми колегами.