Із початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України нестача донорської крові стала ще більш гострою потребою, зокрема для поранених військових. У четвер, 3 жовтня, у центрі ПМСД у Коростені пройшла акція із забору крові серед небайдужих громадян.

донори коростень

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

Актуально

Дата публікації

3 жовтня 2024 р.

Як зазначив лікар-трансфізіолог Житомирського обласного центру крові Василь Якимчук, в цей день станом на 11:00 до акції долучилися 52 коростенці. За його словами, раніше кількість охочих була більшою, проте цього разу про донацію мешканців повідомили пізніше.

«Кров ми збираємо як для лікарень, так і для ЗСУ. У Житомирській області донацію проводимо щотижня. Інколи, звісно, лікарі наголошують на якійсь конкретній групі крові, проте в наш час потрібні всі», – зазначив Василь Васильович.

Середній вік осіб, які долучилися до забору крові, становить 40 років. Проте серед донорів була і молодь, як от 23-річний військовий. Кров він здавав вперше, дізнався про акцію у лікарні і вирішив долучитися.

Коростенка Людмила Пашинська поділилася, що вже є почесним донором, адже постійно долучається до цієї важливої місії.

«Бути донором, це як у машині масло міняти – періодично потрібно», – зауважила пані Людмила.

Загалом процедура самого забору триває близько 20 хвилин. Проте, аби отримати погодження на донорство, потрібно пройти декілька етапів.

Спочатку заповнити картку донора, після чого пройти огляд лікаря та виміряти тиск. Якщо все добре, людину реєструють та вносять у базу. Далі лаборант бере кров із пальця, аби дізнатися рівень гемоглобіну в організмі потенційного донора. Останній етап перед донацією найприємніший – чай із печивом.

«На мою думку, такі акції в Коростені потрібно проводити частіше, адже бажаючих багато. Я особисто навіть їжджу до Житомира, аби здати кров та долучаю до цієї місії своїх знайомих. Нашим військовим не вистачає крові, тому допомагаємо, хто чим може», – розповіла завідувачка ЛОРофтальмологічного відділення Коростенської ЦМЛ Любов Існюк.

Жінка є регулярним донором крові з початку повномасштабної війни.

Медики нагадали, що для того, аби підготуватися до донорства, потрібно:

– за п’ять днів до донації не приймати ліки від болю, аспірин;

– за два дні не вживати алкогольні напої;

– за один день не споживати жирну, смажену, копчену, молочну їжу, яйця, банани, тваринні жири та соління;

– перед донацією рекомендують легку вечерю та гарний сон, а також ситний і легкий сніданок без кави (солодкий чай, дієтичне печиво);

– не курити за одну-дві години до забору крові;

– не приходити здавати кров, якщо є відчуття нездужання: озноб, запаморочення, головний біль чи слабкість.

«Після донації можна все, що не можна було до цього», – зауважив лікар Василь Якимчук.

Варто зазначити, що у 2024 році акції із забору крові у Коростені проводити не планують, тому очікуємо і готуємося до донорства вже у січні.

За словами заступника начальника відділу охорони здоров’я Дар’ї Грищенко, до донації загалом долучилося 67 людей.