У 2018 році Коростень став містом-партнером Програми розвитку ООН (ПРООН) «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель в малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО», який фінансується урядом США. Ця ініціатива спрямована на скорочення викидів парникових газів через формування сприятливого правового, регуляторного та ринкового середовища. На Коростенщині за час існування програми було реалізовано 7 проєктів.

сонячні батареї коростень

АВТОР

Анастасія КОПИШИНСЬКА

РУБРИКА

Актуально

ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ

17 вересня 2024 р.

16 вересня представники ініціативи здійснили візит до Коростеня та ознайомились з реалізацією трьох ЕСКО-пілотних проєктів. Серед них сонячна електростанція на очисних спорудах каналізації ККП «Водоканал», ЕСКО-поглиблене партнерство Центру дитячого розвитку №18 та модернізація системи вуличного освітлення.

– Сьогодні ми, як проєкт ПРООН, здійснили візит з делегацією з різних регіонів України в місто Коростень, щоб відвідати наш ЕСКО-пілот, який реалізували за нашої підтримки спільно з міською владою. Ми реалізували сонячну електростанцію потужністю 100 кВт за механізмом енергосервісу, – розповів журналістам «Коростеньмедіа» ЕСКО-аналітик проєкту ПРООН «Усунення барʼєрів ЕСКО» Роман Палагусинець.

сонячні батареї коростень1

Також представники проєкту відвідали ЦДР №18, де в 2019 році провели термомодернізацію приміщення, а також оглянули модернізацію мережі вуличного освітлення, де ЕСКО-інвестори замінили 2500 світлоточок на LED-освітлення.

Пан Роман наголошує, що головною метою поїздки є демонстрація досвіду роботи ЕСКО-проєктів Коростеня іншим громадам Житомирської області. Додатково варто зауважити, що сонячна електростанція дозволить економити 12% на рік. Термін контракту триватиме 13 років.