З кінця липня до початку жовтня в Україні квітне амброзія. Пилок цієї рослини є алергеном для людей, викликає чхання, закладеність носа та першіння в горлі. На Коростенщині проблема алергії на амброзію теж поширена.

За словами начальника відділу охорони здоров’я Миколи Зайця, з початком осені збільшилася загальна кількість звернень до лікарів через алергії, адже саме весна й осінь – періоди цвітіння рослин.

амброзія полинолиста

АВТОР

Анастасія КОПИШИНСЬКА

РУБРИКА

Актуально

Дата публікації

5 вересня 2024 р.

За більш детальною інформацією по ситуації з амброзією на Коростенщині журналісти «Коростеньмедіа» звернулися до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, а саме в управління фітосанітарної безпеки.

За словами провідного спеціаліста відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Нелі Ковальчук, до широкомасштабної війни боротьба з амброзією була на «більш високому рівні».

– Ми співпрацювали з керівниками ЖКГ на цю тему, вони займалися цим питанням. З початком війни такої комунікації вже немає.

За словами пані Нелі, в управлінні є зареєстровані зони з найбільшим скупченням амброзії, де можливими силами ведеться її знищення. Зокрема, осередками скупчення амброзії на Коростенщині є залізничні колії. Вистачає небезпечної рослини і в с. Грозине.

Знищувати амброзію біля власних обійсть закликають і самих містян. Боротьба з рослиною довга та клопітка. Є два способи знищення рослини, пояснюють в управлінні фітосанітарної безпеки: амброзію можна просто виривати з корінням, або обробляти спеціальними препаратами (наприклад, «Раундап»).

Варто зазначити, що на території столиці України через цвітіння амброзії впроваджують карантин. Він включатиме в себе заходи, що сприятимуть знищенню амброзії та створення умов для пригнічення її розвитку. До широкомасштабної війни такі заходи проводилися і в Коростенській громаді.