У Коростені вже розпочався сезон кавунів. Їх можна купити будь-де: у супермаркетах, крамницях, на ринках та навіть у продавців, що привозять ягоди на власних авто і зазвичай розміщуються біля житлових будинків.

Ціни на кавуни по місту не сильно відрізняються, зокрема, кілограм коштує від 18 до 20 грн. Проте у одному із супермаркетів ви можете знайти кавун «Вогник», ціна якого становить 39,99 грн за кілограм.

ціни на кавуни

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

На часі

Дата публікації

24 липня 2024 р.

Продавці розповідають, що люди охоче купують кавуни цього року і на ціни не жаліються.

«Щоб дійсно вибрати гарний кавун, потрібно всі «точки» обходити у місті», – поділився один із покупців.

Звернемо увагу на те, що минулого тижня аналітики EastFruit повідомляли, що ягода коштує 15 грн за кілограм, що стало мінімальним показником за останні три роки. Наразі ж ціна збільшилася до 19 грн у середньому. Чи будуть зростати ціни, ще поки не відомо.

«Ціни на кавуни по місту стандартні. Просто там, де ягоду привозять фури, трішки дешевше», – зауважила власниця одного із прилавків Аліна Левківська, яка, до речі, займається продажем фруктів та овочів уже близько 10 років.

Вона розповіла, що місцеві дуже часто цікавляться звідки саме кавуни. Найпоширенішим регіоном, звідки привозять ягоду, залишається Одещина, але є «точки», де кавуни приїхали до Коростеня з Полтавщини. На ринках власники більшості прилавків закуповують кавуни у оптовиків. Там зазначають, що всі ягоди проходять перевірку.

«Нам привозить кавуни постачальник, з яким ми давно співпрацюємо. Закуповують їх на Одещині», – зазначила пані Аліна.

Продавчиня зауважила, що, порівняно з минулими роками, цьогоріч фруктів купують набагато менше. На її думку, це пов’язано зі збільшенням цін, тому люди перестали консервувати персики чи, наприклад, абрикоси, а беруть лише 3-4 штучки спробувати. У зв’язку із цим великих закупів наразі немає, товари привозять зазвичай через день.

Як правильно обрати смачний кавун

Щоб правильно обрати кавун, потрібно дивитися на хвостик. Якщо він сухий – ягода стигла і солодка.

Пані Аліна поділилася ще одним методом вибору кавуна – по звуку. При стуканні по стиглому кавуну лунає глибокий, дзвінкий звук, а незрілий видаватиме тьмяний або глухий.

Також радять обирати «кавуна-дівчинку». У «хлопчиків» низ опуклий і кружечок на ньому маленький. У «дівчаток» низ більш плоский, а кружечок ширший.