Режисерка аматорського творчого об’єднання «Креатив» Валентина Степанчук анонсувала нову виставу, яка буде присвячена Українській повстанській армії (УПА) та боротьбі нашого народу за незалежність України. Військово-патріотична тематика є не зовсім притаманною для колективу, перед цим актори ставили детектив «Скелети у шафі».

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

Творчість

Дата публікації

18 липня 2024 р.

«Останнім часом нас дуже хвилювало те, що ми не ставимо нічого патріотичного. Враховуючи події в Україні, нам дуже хотілося зачепити тему патріотизму та становлення нашої держави. Ця вистава буде для «Креативу» не зовсім типовою і новою у своєму жанрі. Намагатимемося максимально показати радянську владу «у всій красі» і те як українці ще в 1940-1946 роках боролися за незалежність», – зазначила Валентина Степанчук.

Режисерка розповіла, що ідея поставити щось патріотичне виникла вже досить давно. Наразі готовими є декорації, також шиються костюми і тривають репетиції. До речі, одна із останніх репетицій пройшла на свіжому повітрі. Як зазначали актори: «З двох спек обрали меншу».

Над сценаріями вистав театру «Креатив» працює Діана Волківська. Щоразу вона пише авторські сюжети, які не базуються на інших творах чи п’єсах.

«Це буде політ думок нашої Діанки», – сказала пані Валентина.

Сама ж сценаристка розповіла, що так чи інакше тематика УПА є для неї досить близькою, але сценарій було писати не легко.

«Було важкувато працювати над сценарієм, адже потрібно враховувати історичні моменти і назви, а не лише посилатися на фантазію. Дуже багато історичних джерел читала перед написанням. Я люблю цю тему, вона мені близька, я націоналіст», – розповіла Діана Волківська.

Вона поділилася, що часто відвідувала заходи, музеї і навіть в’язниці присвячені УПА, які знаходяться на заході України. Також пані Діана якийсь час була в організації «Тризуб» імені Степана Бандери, де їм, як і воїнам УПА, проводили вишколи.

«У нас навіть були псевдо як притаманно УПА – у мене був «Птаха», – зауважила сценаристка Діана Волківська.

Аматорська творча група «Креатив» існує з 2018 року, коли вийшла їхня перша вистава «Оказія». Уже через рік вони отримали звання народного колективу. Станом на сьогодні у їх доробку шість вистав. Валентина Степанчук повідомила, що перші три вистави ставили командою із дев’яти осіб, один із них звукорежисер. У наступній ж постановці участь братиме близько 20 акторів.

«Із нових акторів, це хіба що ті, хто був в епізодичних ролях раніше, як от Роман Свистун. Також цього разу будуть задіяні діти – двоє з них брали участь в «Креативі», а третій хлопчик дебютуватиме. Плануємо також залучити музичний колектив, адже вистава буде побудована частково на реальних подіях і на основі повстанської пісні, від якої піде і назва», – поділилася режисерка.

Відомо, що ставити виставу влітку не будуть у зв’язку із спекою та відпустками. Проте вже наприкінці вересня коростенці зможуть відвідати і насолодитися переглядом.

«Поки не закінчиться війна увесь продукт, який ми робимо, виключно благодійний – 100% на підтримку захисників», – підсумувала режисерка.