У зв’язку з тим, що в нашій державі триває війна, на підприємствах, які в основному містять чоловічі професії, наразі дуже складна ситуація з кадрами, адже основна кількість чоловіків пішли на фронт. У такому разі, аби запобігти зупиненню цих підприємств, кожен може перепрофілюватися або пройти навчання на іншу професію.

Зокрема, у Коростенській філії Житомирського обласного центру зайнятості є така одна із форм як отримання ваучера. Про це на Коростень ФМ 107.5 розповів директор Коростенської філії Житомирського обласного центру зайнятості Михайло Противень.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Тетяна КОВАЛЬОВА

РУБРИКА

Актуально

Дата публікації

8 квітня 2024 р.

Як зазначив Михайло Борисович, вартість ваучера 30 тисяч 280 гривень, і, відповідно, кожна людина, незалежно від того, безробітна вона чи «зі сторони», може отримати ваучер, перенавчитися (отримати вищу або технічну освіту), працівника фермерського господарства, водія тощо.

Однак в отриманні ваучера є певні нюанси. По-перше, він видається категорії осіб 45+ років.

– По-друге, наш Коростенський район специфічний, тому що Овруч, Коростень і Олевськ, у зв’язку з Чорнобилем, виходять на пенсію у 54-55 років, тому є запас оці 10 років, коли можна отримати ваучер. Інше питання, у нас є така категорія як внутрішньо переміщені особи, це незалежно від того, скільки років цій особі, вона також може отримати ваучер. Та ж сама ситуація і стосовно звільнених військових зі Збройних сил України та осіб з інвалідністю, які теж мають можливість отримати ваучер незалежно від віку. Все ж є один момент: до цього потрібен певний навчальний заклад, який ця особа вже закінчила (училище, технікум чи вищий навчальний заклад), яка потім знайде своє додаткове робоче місце на ринку праці, – зазначає Михайло Противень.

– А як жінки та чоловіки 45+ років можуть навчитися водити автомобіль за допомогою ваучера? – цікавляться радіоведучі Коростень ФМ 107.5.

Теж пояснює пан Михайло:

– Для цього потрібно звернутися до центру зайнятості і принести свій пакет документів (перш за все, паспорт і документ, який засвідчує про закінчення певного навчального закладу). Ми переглядаємо цю категорію, і, відповідно, після цього оформлюємо документи та видаємо ваучер (лист паперу, на якому ми ставимо печатку), який передається на навчальний заклад. Потім централізовано туди перераховують кошти за навчання.

Якщо навчання коштуватиме 50 тисяч (для прикладу друга вища освіта), відповідно цю різницю у 19 тисяч потрібно доплатити тій особі, яка навчається. Якщо ж сума за вартість навчання менша, ми виплачуємо її меншою.

Варто зауважити, що у минулому році Коростенською філією Житомирського обласного центру зайнятості було видано ваучерів у межах 170-ти, тоді як станом на 3 квітня видано 45 ваучерів, з яких тільки по Коростеню 21 ваучер.