Щороку 21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Свято було засноване ЮНЕСКО і вперше відзначене 2000 року. Цей день слугує нагадуванням, що мова – не лише спосіб спілкування, а й ключ до культурного спадку та національної самосвідомості.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

Заходи

Дата публікації

21 лютого 2024

У Публічній бібліотеці Коростеня провели пізнавальний захід, присвячений українській мові. Екскурс фактами про рідну мову влаштували для учнів 7 класу Коростенського ліцею №3. Вихованці активно брали участь у вікторинах, розгадували загадки і ребуси.

Працівники центральної бібліотеки дійсно підготували цікаві інтерактиви для учнів, що завітали до їхніх стін. Поділивши клас на дві команди, влаштували справжні українські змагання, щоб перевірити знання і кмітливість підлітків.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

У першому раунді знавці української мови повинні були здогадатися і скласти слово, яке є відповіддю на запитання ведучих. Другий раунд, теж вікторина, мав ускладнення: окрім того, щоб думати над правильним варіантом, учні стояли на одній нозі. У фінальному конкурсі учасники показали свою дотепність, розгадуючи народні загадки. Команда переможців отримала невеличкі подарунки.

У перервах між раундами присутні дізналися цікаві факти про українську мову, як от, наприклад, про популярні букви чи найдовше слово, яке містить 38 літер – «а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота». Міркували чому потрібно розмовляти державною мовою і яке вона має значення для кожного особисто. А також відгадували сучасні українські пісні, які були зашифровані за допомогою емоджі.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Наостанок школярі заповнили анкети, де дали відповіді на запитання про важливість вивчення української мови і її символізм у 21 столітті, враження від заходу і про отримані відсьогодні знання.

«Українська мова символізує пташок, бо вони вільні та незалежні, як Україна».

«Хоч я майже все і знала, мені було дуже цікаво, завітаю до вас ще».

«Мова – наш генетичний код».

Хочу ще раз підкреслити, що українська мова – це те, що оточує нас щодня. І ми самі не замислюємося над її силою, потужністю і вагомістю у цій війні.