«Наш садочок сучасний, світлий, теплий, гарний і класний»

Наприкінці березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський публічно звернувся до міжнародних партнерів із закликом допомогти нашій державі у відбудові. Ідея полягала у тому, що іноземна держава обирає певний український регіон або конкретне місто і допомагає у його відновленні. Естонська Республіка – це перша країна, яка відгукнулася на запит Президента України про допомогу, а Житомирщина – перший регіон, який отримав її.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

Актуально

Дата публікації

6 лютого 2024

Першим об’єктом відбудови за допомогою фінансування Уряду іноземної держави став модульний дитсадок у місті Овручі. 2 серпня 2022 року було закладено капсулу, що свідчила про початок будівництва. А вже на початку літа 2023 року відбулося офіційне відкриття Овруцького закладу дошкільної освіти №8 «Ластівка».

5 лютого 2024 року до овручан знову завітали представники Естонії, які допомагали із будівництвом дитсадочка. Цей день став офіційним завершенням будівництва – презентували другу частину закладу дошкільної освіти.

На відкритті другої черги були присутні естонські делегації, а саме Делегація Міністра, Делегація Посольства і Делегація ESTDEV (Естонський центр міжнародного розвитку). Також завітали перший заступник начальника обласної військової адміністрації Наталія Остапченко та голова Коростенської РВА Олег Рябой.

– Це перший інфраструктурний об’єкт такого плану на території України, і я б хотіла, щоб ми стали прикладом для всієї України, – зазначила Наталія Остапченко. – Україна переживає страшні часи, але ми робимо все заради людей. І особливо діток, бо вони – наше майбутнє, ті заради кого воюють наші військові. Щиро дякую за вашу допомогу і вірю, що це не останній наш спільний проєкт.

На першому етапі проєкту було створено приміщення для чотирьох груп, які розраховані на 80 дітей. Віднині садочок розширили до 160 місць. Також відкрили спортивний зал, методичний кабінет, кабінети логопеда і завгоспа, дві просторі веранди, розфарбовані у кольорах прапора України, та технічні приміщення. Зауважимо, що проєкт повністю фінансувався Урядом Естонії. У закладі є все необхідне для комфортного і правильного розвитку дітей: ігрові кімнати, спортивні майданчики на території, надсучасні санвузли, навчальні класи, надійне бомбосховище і навіть кімнати із різноманітними виставками. Ось, наприклад, зараз проходить виставка картин з соломи Овруцької малої академії народних мистецтв та ремесла. А головний майстер Микола Іванович Климович сам особисто навчає дітей своїй ексклюзивній схемі виготовлення подібних шедеврів.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

– Сьогодні ми відкриваємо другу чергу дитячого садка. Він збудований за найвищими європейськими стандартами і мені здається, що ми були більш прискіпливими у будівництві тут, ніж ми це робимо, власне, в Естонії, – каже представник будівельної компанії Harmet Ало Тамм (Alo Tamm). – Пам’ятаю, як ми тільки починали, і ось я дивлюся на цей садочок і бачу іскри в очах цих дітей, одразу розумію, що ми зробили щось дійсно потрібне.

Також Естонські гості неодноразово наголошували на тому, що надзвичайно важливо знати хто є нашими справжніми друзями. Адже легко мати друзів, коли все добре, але тільки в біді ми бачимо, хто залишається із Україною.

– Першочергово хочу подякувати наймолодшим людям тут і кожному дати невеличкий подарунок. Я не хочу класти багато відповідальності на вас, але ви – майбутнє, – наголосила Міністр соціального захисту Естонської Республіки Пані Сігне Ріісало (Signe Riisalo). – І, власне, не стіни роблять це приміщення таким затишним, а насамперед люди. Тут є всі сервіси і можливості, щоб зробити атмосферу якомога теплішою. Я впевнена, що багато країн, окрім Естонії, приєднаються до відбудови України. І після перемоги ваша країна буде найкращою, як ніколи досі. Щиро вдячна усім естонцям, які долучилися до цього проєкту і, звичайно, українцям, які мужньо тримаються попри все.

Окрім купи приємних слів і подяк, більшості із присутніх вручили подяки за їх співпрацю і допомогу та вагомий внесок у відбудову зруйнованої інфраструктури.

– Це надзвичайно чудовий проєкт, адже освіта має велике значення у цьому світі, а цей садок є дійсно європейським. Я впевнений, що ми не зупинимося на цьому, – підсумував виконавчий директор Естонського центру міжнародного розвитку Клен Яаратс (Klen Jäärats).

На кошти європейських країн, зокрема Естонії, на Житомирщині не лише збудували цей модульний дитсадок в Овручі, а й відновили міст у Малині. Тож будемо слідкувати за наступними інфраструктурними об’єктами, які пошкоджені внаслідок російської агресії. І бажаємо Україні якомога швидшого відновлення,  нехай заживе нове життя із новими стандартами.