Нарешті новорічно-різдвяні свята позаду, та чи дотримувалися коростенці громадського порядку у цей період? Можливо, хтось таки зустрів Новий рік у витверезнику? Про це і не тільки у прямому ефірі на «Коростень ФМ» 107.5 в програмі «Prime time» розповів начальник КУ «Служба охорони громадського порядку «Яструб» Леонід Білошицький.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Тетяна КОВАЛЬОВА

РУБРИКА

Про нагальне

ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ

11 січня 2024 р.

– У ці новорічні свята, а саме у нічний час, ми патрулювали місто разом з поліцією. В цілому, святкування пройшли більш-менш тихо, адже зараз в Україні воєнний стан, тому серйозних ситуацій не виникало. Так, привозили до витверезника людей у нетверезому стані, і все на цьому.

Починаючи з 24 грудня минулого року по 7 січня цього року до нашої установи було доставлено 27 осіб, з них 22 чоловіків та 5 жінок. Якщо ж розглядати період з 1 по 7 січня 2024 року включно, вже доставлено 11 осіб. Це особи, які знаходилися у стані алкогольного сп’яніння, – наголосив Леонід Васильович.

А чи усі знають, що це за організація «Яструб»

і які її функції у суспільстві? Давайте розбиратися.

«Служба охорони громадського порядку «Яструб» була створена у 2012 році на базі міської служби допомоги (у народі ще казали витверезник). Тож основні функції цієї установи – це витвереження осіб та надання їм першої медичної допомоги, а також перевезення трупів небіжчиків з місця пригод до патологоанатомічного відділення для подальшого розтину. Крім цього, як вже було зазначено раніше, фахівці «Яструбу» займаються охороною громадського порядку, спільно з поліцією здійснюють патрулювання вулицями міста.

Щодо перевезення небіжчиків, як зазначив Леонід Білошицький, за 2023 рік фахівцями «Яструбу» було перевезено 128 людей. З початку цього року вже перевезено 7 осіб. Переважно доставляються такі категорії людей, які загинули внаслідок ДТП, вішальники, потопельники та особи без постійного місця проживання.

Важливо нагадати, що від листопада 2022 року на базі «Яструбу» створений Пункт незламності та обігріву, де кожен бажаючий може прийти, погрітися, зарядити свій гаджет, попити чаю або кави. У разі, якщо ж особа потрапила у складні життєві обставини, вона може там переночувати.

– У витверезнику, я вже так по старому кажу, працює черговий, помічник чергового та фельдшер, які доглядають та надають необхідну допомогу тим, кого до нас доставляють, – продовжує розповідати пан Леонід.

Тож робота, яку виконують фахівці цієї установи складна, але необхідна. Юридична адреса, за якою знаходиться КУ «Служба охорони громадського порядку «Яструб»: вул. Грушевського, 10. Телефон 9-64-13. Служба працює цілодобово.