29 грудня рівно 80 років тому Коростень був звільнений від загарбників з нацистської Німеччини. Сьогодні в пам’ятну дату, під чергову атаку вже російських окупантів, коростенці згадують своїх земляків, які боронили та звільнили рідний край майже століття тому. Пам’ятне покладання квітів відбулося біля військово-історичного комплексу «Скеля».

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Анастасія КОПИШИНСЬКА

РУБРИКА

До річниці звільнення Коростеня

ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ

2 січня 2024 р.

– Безумовно, ми не маємо морального права забувати визволителів міста Коростеня, які воювали з німецькими окупантами, нацистами, – зазначив міський голова Володимир Москаленко, який був присутній на заході.

Коростень звільняли двічі. Спочатку це відбулося в листопаді 1943 року. Остаточне звільнення міста відбулося саме 29 грудня 1943-го. Тоді в кровопролитних боях загинуло 16 тисяч коростенців.

– На жаль, ветеранів вже практично не залишилося, до недавнього часу ми їх запрошували, вітали, вручали та покладали квіти до меморіалів й обелісків. Я хотів, щоб ми не забували про це. Особливо в такий непростий час, коли йде війна, нові окупанти, нацисти на нас наступають. Це дає наснагу. Дивлячись на тих героїв, які воювали та загинули тоді, воїни української армії мають наснагу зараз воювати і відстоювати нашу Україну, – додав мер Коростеня.

Варто зазначити, що на території колишнього Коростенського району знаходиться 137 меморіальних кладовищ, братських могил та інших пам’яток Другої світової війни. Це ті місця, де кожен українець може віддати шану захисникам та визволителям нашого міста.