Під час 31 сесії Коростенської міської ради VIII скликання було прийнято рішення про внесення змін до бюджету Коростенської міської територіальної громади на 2024 рік, а саме розподіл вільного залишку. Сума виділених коштів на сьогодні становить 65 млн 224 тис. грн.

За словами начальниці фінансового управління Людмили Бардовської, станом на 1 січня 2024 року на рахунку бюджету Коростенської міської громади є невикористані кошти, які потрібно затвердити і розподілити. Сума залишків на рахунку бюджету сягає 187 млн 949 тис. грн – це кошти на загальному фонді. По спеціальному фонду бюджет залишку становить 18 млн 836 тис. грн.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

АВТОР

Валерія БАРАНОВСЬКА

РУБРИКА

Актуально

ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ

23 лютого 2024 р.

У 2024 році вільні залишки коштів місцевих бюджетів та залишки коштів спеціального фонду місцевих бюджетів, згідно зі змінами у законодавстві, можна використовувати лише на конкретні напрями. Цей перелік включає, зокрема, оплату праці з нарахуваннями працівників бюджетних установ; придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів; забезпечення продуктами харчування бюджетних установ; оплату комунальних послуг та енергоносіїв; соціальне забезпечення; створення умов для лікування, відновлення та реабілітації постраждалих унаслідок збройної агресії РФ; заходи та роботи з територіальної оборони й мобілізаційної підготовки; підтримку сил безпеки і оборони; проєктування, будівництво, ремонт захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення та облаштування приміщень, які плануються до використання для укриття населення.

– На сьогодні є пропозиція виділити 6 млн 620 тис. грн за рахунок вільного залишку на потреби закладів охорони здоров’я: придбання продуктів харчування, медикаментів та перев’язувальних матеріалів, забезпечення лікарськими засобами хворих на орфанні захворювання, забезпечення пільгових категорій громадян лікарськими засобами, – каже Людмила Василівна.

– Крім того, є звернення від військових формувань, ДСНС і поліції, загальна сума коштів становить 17 млн 562 тис. грн, – продовжує розповідати Людмила Бардовська.

У зв’язку із виділенням додаткових коштів на сесії було також прийнято рішення про внесення змін до Програми матеріально-технічного забезпечення військових частин Збройних сил України, Коростенського добровольчого формування територіальної громади, Коростенського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки на 2024-2028 роки.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

– Ми хочемо виділити значну суму, згідно із залишками коштів, нашим військовим частинам, які звернулися по допомогу. На закупівлю товарно-матеріальних цінностей для військової частини А-7309, наш 143-й батальйон, який наразі виконує бойове завдання у Харківській області надати орієнтовно 6 млн 900 тис. грн. Також звернулася 115-та територіальна бригада з метою надання субвенції на суму 500 тис. грн для закупівлі технічних приладів. Додатково звернення про допомогу залишила 12 бригада спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України – 1 млн 500 тис. грн; 3-тя штурмова бригада «Азов» – 1 млн грн; 65-та бригада – 1 млн 500 тис. грн; Ушомирська військова частина – 250 тис. грн; 20-й окремий батальйон спеціального призначення – 500 тис. грн і 129-й окремий розвідувальний батальйон – 145 тис. грн на ремонт транспортних засобів, – детальніше розповів секретар міської ради Олександр Олексійчук.

Також на оборону виділено – 977 тис. грн – добровольчому формуванню Добробат на придбання паливно-мастильних матеріалів, сухих пайків та виплат грошової компенсації особам, які виконують бойове розпорядження; 4 млн 500 тис. грн. – на підтримку сил безпеки і оборони (управління СБУ, Коростенське районне управління поліції, Головне управління ДСНС).

Значна сума коштів вкотре буде виділена на ремонт укриття на території Коростенського ліцею №8, ці кошти виділялися минулого року, але так як будівництво не відбулося, вони залишилися на залишку, і ці 35 млн 482 тис. грн потрібно перерозподілити знову.

Додатково планується надати 1 млн 500 тис. грн на безоплатне забезпечення ліками за рецептами лікарів громадян, які постраждали внаслідок ЧАЕС, і 3 млн 960 тис. грн на створення гідних умов лікування і реабілітації осіб, що постраждали від воєнних дій, ці кошти підуть на обладнання для реабілітаційного відділення.

Загальна сума вільного залишку коштів, яка була затверджена на додаткові витрати, становить 65 млн 224 тис. грн. Що стосується решти коштів, вони нікуди не зникають і протягом року міська влада і депутати повертатимуться до цього питання.